Dwerggeiten hebben een hekel aan regen en tocht. Geen enkele geit zal zich prettig voelen bij extreem lage temperaturen. Een goede huisvesting is daarom essentieel: als bescherming tegen regen en wind en als verblijf in de winter. De huisvesting kan sober zijn maar de praktijk leert dat er ook paradijselijke onderkomens voor dwerggeiten worden gebouwd.
De eerste geitjes van 't Kimshof arriveerden in 2003. Hun stalletje was niet groot maar voldoende ruim voor ons bokje en ons geitje. (foto 1)
Al gauw kochten we een tweede geitje bij en werd er voor onze bok een apart stalletje gemaakt. (foto 2)
Maar met twee geiten en een bok kregen we er natuurlijk lammetjes bij! Omdat we meer stalling nodig hadden, moest er al vlug worden bijgebouwd. In juli 2005 was onze tweede stal klaar, ruimte in overvloed, dachten we toen... (foto 3)
Na een tijdje werd deze tweede stal uitgebreid met als resultaat weer wat extra hokken erbij. (foto 4)
Voorjaar 2008 besloten we om onze eerste stal te vergroten; het dak ging eraf, muren werden afgebroken en terug opgebouwd,... Maar het resultaat mag er wezen! (foto 5 t/m 14)
Tenslotte verplaatsten we ons eerste bokkenstalletje naar een andere wei en maakte een bokkenonderkomen bij. (foto 15)
Onze moedergeiten hebben allemaal een apart hok, iedere geit heeft haar eigen plaats.
Geiten zijn kuddedieren en in een kudde heerst er altijd een sociale rangorde. Wanneer er wordt gevoederd, is de geit die het hoogst staat op de sociale ladder de baas! De sterkste geit zal het beste voedsel voor zich opeisen en de andere geiten zullen deze dominante geit weinig of niets in de weg leggen.
Vroeger, toen onze geiten nog in een gezamelijke stal stonden, merkten we dat de geiten, en vooral de geiten die laag in rang stonden, meer stress hadden. Er was altijd een over en weer geloop van de bazigste geiten om de anderen weg te jagen van de voederbak.
Sinds ze hun eigen hok hebben, zijn onze geiten veel rustiger. Op deze manier voorkomen we dat alleen de sterkste geiten het meeste en beste voer tot zich nemen. We kunnen nu ook meer aandacht besteden aan elke geit afzonderlijk.
Door onze dieren apart op te stallen voorkomen we ook het verstoten van de lammetjes door andere moederdieren.
In maart 2010 besluiten we om de wei wat uit te breiden.
September 2010 startten de werken aan de tweede stal. Wie had ooit gedacht dat dit nog goed zou komen want van de oorspronkelijke stal bleef er haast niets meer overeind... Maar met de juiste 'manpower' was het resultaat verbluffend!
Ondertussen zijn er nog wat kleinere werken gebeurt zoals de kleine hokken voor de boklammeren, het maken van, oh zo nuttige, verharde paadjes... en natuurlijk de nodige onderhoudswerken.
Verder proberen we altijd wat speeltuigen, haspels of boomstammen in de wei te hebben. Er werd ook een treurwilg in de weide geplant die door onze geitjes enorm wordt gewaardeerd.